Bijen zijn gebaat bij een bloemrijke omgeving. De publiekscampagne 'Maak grijs groener' kan dit teweeg brengen
Bekijk online
Imkernieuws

Beste Hans

Het merendeel van de Nederlanders vindt biodiversiteit belangrijk. Maar waar het begrip precies voor staat en wat je er zelf aan kunt doen om biodiversiteit te verbeteren, is voor de meesten nog onduidelijk. In de NBV ledenenquête van 2019 gaf maar liefst bijna 100% van de leden aan het belang van biodiversiteit hoog op de agenda te willen hebben.
Velen binnen de vereniging spannen zich al in voor een groenere omgeving. Hoe meer hoe beter. De publiekscampagne 'Maak Grijs Groener' van Stichting Deltaplan Biodiversiteit roept iedere Nederlander op het herstel van de biodiversiteit een handje te helpen. Laat je inspireren! 
De NBV is officieel supporter van het Deltaplan.

Lees verder

Veel belangstelling voor webinar 'Klimaatopwarming'

De NBV organiseert op 10 november de online avondwebinar ‘Effecten klimaatverandering op onze bestuivers’. Voordrachten zijn van Arnold van Vliet (NatureToday), Kars Veling (Vlinderstichting) en Marten Schoonman (BEEP). Binnen een paar uur nadat de inschrijving voor deelname geopend was, stond de teller al op bijna 400! Lees meer over het programma.
Aanmelden voor het webinar kan nog tot 5 november via onderstaande link.

Lees verder

EU-besluit over Bijenrichtsnoer kan verkeerd uitpakken

Op 22 oktober neemt de EU het besluit over het Bijenrichtsnoer: de acceptatie van de hoogte van bijensterfte door het gebruik van pesticiden. Terwijl er overal initiatieven zijn voor verbetering van de biodiversiteit bestaat de kans dat het EU-besluit veel teniet zal doen. Wetenschappers vinden tot 7% sterfte nog acceptabel, de landbouwlobby zet hoger in en gaat uit van 20%. De vrees is dat minister Schouten zal instemmen met het hoge percentage. 

Teken de petitie!

- Advertentie -

Mooie kerstpakketten bij Bijenkasten.nl

De decembermaand komt steeds dichterbij, tijd voor wat leuks!
Bijenkasten.nl heeft wat nieuws voor de decembermaand;
Kerstpakketten/cadeaupakketten met heerlijke bijenproducten!
Voor meer informatie en/of bestellen neem een kijkje op de website
of stuur een email naar 

- Advertentie -

- Advertentie -

De Varrofix verdamper

Oxaalzuurverdamper, geschikt voor varroabestrijding in (bijna) alle bijenkasten. Verdampt op een super effectieve en veilige manier oxaalzuur in een gesloten bijenkast. De verdamper heeft een lage aanschafprijs en er is per behandeling maar 1 gram oxaalzuur nodig.

- Advertentie -

NRL informeert bijenhouders

Het Nationaal Referentie Laboratorium (NRL) voert de wettelijke onderzoekstaak Besmettelijke Dierziekten uit. Voor honingbijen betreft dat onder andere Amerikaans vuilbroed. Bij het laboratorium kun je ook terecht voor diagnostische tests.

Lees verder

Waar haal jij je bijenkennis vandaan?

De bijenwetenschappers van Honeybee Valley van de Universiteit Gent en die van bijen@wur van Wageningen UR willen achterhalen waar imkers hun informatie vandaan halen. Doel is imkers beter, gerichter te kunnen informeren.

Vul je ook de enquête in?

Wie heeft er honing voor beren?

Heb je honing over, nog restanten van afgelopen jaar? Schenk het aan de stichting Bears in Mind. We weten allemaal dat beren gek zijn op honing, met Winnie the Pooh als voorbeeld. Bears in Mind is een stichting die beren redt en opvangt, onder andere in het Berenbos in Rhenen.
Stuur een mail aan Ingrid Vermeulen van de stichting.

Lees verder

‘Mad honey’ libidoverhogend?

Honing van Rhodendronsoorten die groeien rond de Zwarte Zee bevat een stofje dat bij consumptie allerlei effecten teweeg brengt. Het gaat om grayanotoxinen in de nectar van de paarsbloeiende ponticum en de gele luteum. Voor bijen onschadelijk, maar bij ons kan het leiden tot heftige verschijnselen. Zoals ‘gekte’, maar gedoseerd werkt het lustopwekkend, wordt beweerd.
De Volkskrant publiceerde een mooi beeldverslag.

Lees verder

- Advertentie -

Kunstraat van uw eigen bijenwas!

Sinds 2015 verwerken wij bijenwas tot kunstraat. Het bijzondere bij Ecopoll is dat u kunstraat kunt laten maken van uw EIGEN bijenwas.  
Geen risico op vervuilde kunstraat, alle maten, voor meer informatie neem contact op: www.ecopoll.nl

- Advertentie -

BEEP webshop is geopend!

Met de BEEP base meet je het gewicht, de temperatuur en het geluid van de bijenkast. In de gratis BEEP app komen de meetgegevens en je eigen inspectiedata samen. De BEEP base is nu verkrijgbaar in de BEEP webshop, zolang de voorraad strekt.

Meer informatie in de BEEP-shop

NBV jubilarissen en onderscheidingen

Zijn er in jouw afdeling leden met een jarenlang lidmaatschap of leden die zich op uitzonderlijke wijze lokaal of landelijk verdienstelijk hebben gemaakt? Zet hem of haar tijdens een bijeenkomst in het zonnetje met een jubileumspeld of onderscheiding. In het document ‘Jubilarissen & onderscheidingen’ in MijnNBV vind je de geldende criteria en voorwaarden. Aanvragen moeten worden gericht aan het NBV-bureau in Ede.

Lees verder

Mijn NBV in nieuw jasje

Alle leden hebben op 7 of 9 oktober e-mail ontvangen over de introductie van de nieuwe MijnNBV-omgeving met het verzoek zijn/haar account in te stellen om toegang te krijgen. Behalve het beheer van de eigen gegevens vind je ook allerlei onderwerpen en documenten die voor jou als lid van belang zijn. Bijvoorbeeld  jouw vertegenwoordiger in de ledenraad. Daarnaast kun je genieten van korting op NBV artikelen.
Nog geen account aangemaakt? Het is heel eenvoudig. Geen e-mail ontvangen? Stuur een berichtje naar het secretariaat.
NB kijk ook de map ongewenste mail.

Stuur een berichtje
Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
secretariaat@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr 8 - 2020

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid