Resultaten winterpeiling | NBV-Netwerk | Aanmelden als cursusorganisator
Bekijk online
Imkernieuws

##aanhefmailing##

De eerste voorjaarsbloemen zijn al opgekomen. Voor imkers is het de tijd om af en toe bij de bijen te kijken of alles in orde is en alvast wat voorbereidingen te treffen voor het komende seizoen.

Laat het voorjaar maar komen!

Resultaten winterpeiling

De winterpeiling onder Nederlandse imkers onthulde een vroege wintersterfte van 11,25% onder bijenvolken in 2023/2024, een sterke toename vergeleken met eerdere jaren. Ongeveer 6% van de imkers, met samen 5600 volken, nam deel aan de enquête. Er waren geen significante verschillen in sterfte tussen bijenrassen of behandelingstypes, hoewel regionale verschillen opvielen. De meeste imkers passen zomer- en oxaalzuurbehandelingen toe, maar de darrenraatmethode verliest aan populariteit. De bevindingen suggereren de noodzaak van vroege varroabestrijding en selectieve teeltpraktijken om de sterfte te verminderen.

Lees het hele artikel

NBV-Netwerk, de online community voor leden

Duizend imkers, duizend meningen en voor de meeste leden is 'Imkerlatijn' geen vreemde taal. Als NBV koesteren we alle verhalen, inzichten en ervaringen van onze leden. In de online community op MijnNBV heb je de ruimte om jouw verhaal te delen, jouw vraag te stellen of juist anderen te helpen. Doe mee en sluit je aan bij het online NBV-netwerk. 

Ga naar het online NBV-netwerk

Koninginnenteeltdag 2024

Tijdens de Koninginnenteeltdag 2024 in Soest deelden experts, waaronder Dr. Jakob Wegener, waardevolle kennis over darrenbiologie en koninginnenteelt. Imkers leerden over het Bee Selective project en kunstmatige inseminatie, met focus op het verbeteren van bijenrassen en teelttechnieken.

Lees verder

Repareerbijen

In het eerste nummer van Bijenhouden dit jaar stond op pagina 42 het artikel ‘Repareerbijen’ van Henk van der Scheer. Daarbij is helaas de foto niet geplaatst. Ook ontbrak de literatuurverwijzing en de uitleg bij de wel geplaatste tabel.
Klik hier om het volledige artikel alsnog lezen.

- Advertentie -

Imkerij Het Honingmagazijn Epe – Rhenen

Meld je aan voor onze 8-daagse cursus “nieuwe stijl” bijenhouden voor beginners en gevorderden! Start april 2024.

Meer info: https://honingmagazijn.nl/cursusaanbod/

- Advertentie -

Nieuwe opleiding Leraar Imkeren

In oktober 2024 gaat een nieuwe opleiding Leraar Imkeren van start. Ditmaal georganiseerd door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) i.s.m. Imkers Nederland (IN).
De geslaagden van deze opleiding worden wederzijds erkend en zijn bevoegd en bekwaam om zowel de Basiscursus Imkeren als de cursus Voortgezet Imkeren te verzorgen. 

Op dinsdag 2 april a.s. zal er via Zoom een informatieavond gehouden worden voor geïnteresseerden. U kunt zich hiervoor aanmelden via marga@bijenhouders.nl.

Lees hier meer informatie over de cursus.

Aanmelden als NBV-cursusorganisator

Organiseer je als lokale vereniging een NBV-cursus? Dan is het vanaf volgend jaar verplicht om dat via een lokale cursusorganisator te doen. De cursusorganisator is een (bestuurs-)lid van de lokale vereniging die de leiding heeft over de organisatie van de cursus. Denk hierbij aan de financiën, facilitaire zaken maar ook als contactpersoon voor de cursisten. Verenigingen kunnen hun cursusorganisator via onderstaande link aanmelden.

Registreer cursusorganisator

Imkerwerk februari-maart

Ben Som de Cerff deelt in onderstaande blogs zaken die juist in deze maanden spelen:

Februariklusje: het kuisen van de bodem
De schuifla
Noodvoedering in de winter

Meer BijenBlogs vind je hier

 

Landelijke Open Imkerijdagen 2024 - noteer alvast in je agenda!

Dit jaar zullen de NBV Landelijke Open Imkerijdagen plaatsvinden op 13 en 14 juli. Noteer deze data alvast in je agenda. Meer informatie en aanmelden volgt later dit jaar!

Betaal tijdig je contributie

Recent heb je het betalingsverzoek voor de contributie 2024 ontvangen of de mededeling dat de automatische incasso binnenkort wordt geïnd. Als je ervoor zorgt dat de betaling vóór
1 maart is verricht dan zorgt de NBV ervoor dat de voordelen van het lidmaatschap blijven doorlopen. Een ononderbroken toezending van ons blad Bijenhouden, het gratis volgen van de webinars, het contact kunnen opnemen met onze bijengezondheidscoördinatoren en het blijven doorlopen van je verzekeringen via de NBV.

Nationale Bijentelling 2024

De datum voor de Nationale
Bijentelling 2024 is bekend. Deze vindt plaats van 15 t/m 24 april.
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Zij roepen heel Nederland weer op om een half uur bijen te tellen. Dit jaar geen weekend maar een tiendaagse telling. Klik hier om mee te doen!

Imkerkalender

Zelf gezondheidsproducten maken van bijenproducten

20 februari 2024 - Haaren NB

Zelf gezondheidsproducten maken van bijenproducten. Anette van der Knaap gaat je hierbij een handje helpen. Locatie Dorpshuis 'Den Domp' Kerkstraat in Haaren NB. Inloop vanaf 19.30 uur. Klik voor meer informatie op onze agenda.

BD-imkerdag 2024

24 februari 2024 - Zeist

Landelijke dag voor imkers en alle andere bijenliefhebbers met als thema: “De verbinding Bij-plantenwereld”. Locatie Zeister Vrije School, Socrateslaan 22 in Zeist. 08.45 uur ontvangst, 09.10 uur opening, 17.00 uur afsluiting. Klik hier voor meer informatie en aanmelden..

Middelbeers Imkercafé - Lezing ‘Volksontwikkeling’

14 maart 2024 - Middelbeers

Lezing georganiseerd door het Imkercafé Middelbeers: Bert Geverink zal spreken over ‘Volksontwikkeling’. Locatie ontmoetingscentrum ‘Ons Mevrouw’, Doornboomstraat 32 in Middelbeers. Aanvang 19.30 uur. Klik voor meer informatie op onze agenda.

Bijenmarkten in 2024

13 april - Austerlitz (08.00-13.00u)
14 april - Horst (09.00 - 15.00u)
21 april - Boxtel (10.00 - 15.00u)

Organiseer je in 2024 een bijen-, natuur-, planten- en/of honingmarkt? 
Stuur je info naar het NBV-bureau

Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
nbvbureau@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr. 2 van 2024 - februari

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid