Bijeenkomst Nationale Bijenstrategie | Cursus Ambassadeurs Biodiversiteit | Oproep cursuscoördinator
Bekijk online
Imkernieuws

##aanhefmailing##,

We gaan richting het einde van november. De eerste studiedagen en webinars van deze maand zitten er alweer op. Wil je ook nog deelnemen aan een studiedag? Dat kan, op 25 november vinden er nog twee studiedagen plaats in Merkelbeek en Sint Pancras. Geef je hier op!

Bijeenkomst 5 jaar Nationale Bijenstrategie

Op 2 november organiseerde het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV) een bijeenkomst die interessant was voor imkers. Demissionair minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal-Zeggelink presenteerde de resultaten van 5 jaar Nationale Bijenstrategie. Het meten van impact blijkt lastig en kostbaar dus de ze kon weinig vertellen over concrete resultaten. Verder werd er gesproken over wat nodig is om de doelen te bereiken. In de middag waren er verschillende break-out sessies. Ook de NBV organiseerde een break- out sessie in samenwerking met Yuverta over de toekomstbestendige imkerij met aandacht voor praktijkonderwijs. De stichting Immaterieel Erfgoed presenteerde de brochure: Meer dan Bijenhouden

Lees verder

Cursus Ambassadeurs Biodiversiteit van start

Op 21 oktober begonnen 35 enthousiaste deelnemers aan de cursus Ambassadeur Biodiversiteit van de NBV in Apeldoorn. Zij zullen zich na afloop van de cursus inzetten voor het verbeteren van de leefomgeving van bestuivers door het beïnvloeden van beleid, voorlichting geven en/of het faciliteren van lokale initiatieven door zelf de handen letterlijk uit de mouwen te steken. De eerste les stond in het teken van het belang van biodiversiteit, het imago van de imkerij en het kleinschalig beginnen met het verbeteren van de biodiversiteit.

Update Aziatische hoornaar

Het seizoen van de Aziatische hoornaar loopt ten einde. De jonge bevruchte koninginnen zoeken een plek om te overwinteren en de rest van het nest sterft uit. Je kunt nu een selectieve val (klik hier voor het maken van een selectieve val) plaatsen om deze koninginnen weg te vangen. De taskforce Aziatische hoornaar is nu bezig met de voorbereidingen van een integrale aanpak van deze invasieve exoot voor het komende seizoen. Daarvoor gaat de taskforce in gesprek met beleidsmakers en is er een werkgroep opgericht voor communicatie en informatievoorziening. Binnenkort zullen er infobladen beschikbaar komen met heldere en duidelijke informatie over de verschillende facetten van de opsporing en bestrijding van de Aziatische hoornaar.

- Advertentie -

Imkershop.nl

Cadeautips? 

Jezelf, een bijenliefhebber of imker in december verrassen?

- Advertentie -

Promotie-onderzoek kleine bijenkastkever

Op 6 november verdedigde Bram Cornelissen succesvol zijn proefschrift getiteld: To the skies and underground: Ecological and behavioural aspects of dispersal and pupation of the small hive beetle (Aethina tumida Murray; Coleoptera: Nitidulidae) as an invasive species. Zijn proefschrift is in zijn geheel hier in te zien. 

Lees verder

Organiseer je een NBV-cursus? Meld je aan als cursuscoördinator

Vanaf 2024 veranderen er een aantal zaken in de organisatie van een NBV-cursus. Zo maken we onderscheid in de rol van Leraar Imkeren en de cursuscoördinator van een lokale vereniging of groep. De cursuscoördinator richt zich op de administratie, promotie en facilitaire zaken van de cursus zodat de Leraar Imkeren zich volledig kan richten op de inhoud van de cursus. Daarnaast hopen we dat nieuwe cursisten beter aansluiting vinden bij een lokale vereniging en de liefde voor het bijenhouden vasthouden, ook na het behalen van het diploma. 

Dus organiseert jouw vereniging of groep een basiscursus en ben jij degene die de organisatie oppakt? Ga naar MijnNBV en meld je aan als cursuscoördinator.

- Advertentie -

Imkerij Het Honingmagazijn

INVESTEER MEE IN 3 PROJECTEN VAN IMKERIJ HET HONINGMAGAZIJN!

  • Realisatie “Baldi Dekker” bijenteeltmuseum
  • Bouw mee aan de Mede -makerij
  • Een toekomst van het ambacht

Interessant rendement! Deelname kan al vanaf €250,-

https://honingmagazijn-invest.nl

- Advertentie -

Decembernummer Bijenhouden

Terwijl onze honingbijen elkaar warm houden in hun tros hebben wij imkers weer tijd om bij te lezen. Het laatste nummer Bijenhouden van 2023 ploft begin december bij je in de brievenbus. In dit nummer komt Mari van Iersel uitgebreid aan het woord, hij heeft veel voor de NBV betekend.
Diverse auteurs hebben een bijdrage geleverd met een artikel over wintersterfte. Wie wil weten hoe het zit met winterbloeiers of een bloeiboog vindt daarover interessante artikelen. De natuur is een leerschool; honderd jaar geleden was dit het thema van een nieuw museum in Denekamp. Natura Docet bestaat nog steeds, je leest erover in Bijenhouden.

Webinar volkenvermeerdering met geïntegreerde varroabestrijding op MijnNBV

Op donderdag 02 november verzorgde Jan Luesink een zeer interessant webinar met als onderwerp volkenvermeerdering met geïntegreerde varroabestrijding. In het webinar van ruim anderhalf uur gaat Jan dieper in op het maken van afleggers, varroabestrijding en nog veel meer! Het is absoluut de moeite waard om het webinar eens rustig terug te kijken en notities te maken voor volgend seizoen. 

Het webinar is voor NBV-leden terug te kijken op MijnNBV

Lees verder

- Advertentie -

Bijenkasten.nl

www.bijenkasten.nl verkoopt hoge kwaliteit duurzame bijenkasten. Snel en uit voorraad leverbaar vanuit onze eigen werkplaats in Utrecht.

U kunt bij ons ook terecht voor alle onderdelen en accessoires waaronder
ramen, moerroosters, kunstraat, glaswerk en honingslingers.

- Advertentie -

Imkerwerk november-december

Ben Som de Cerff deelt in onderstaande blogs zaken die juist in deze maanden spelen:

De werking van kleine cellen
De herfst en onze bijenvolken
Bijenvolken komen tot rust

Meer BijenBlogs vind je hier

 

Oproep nieuwe bestuursleden Vereniging voor Carnicaimkers

De Vereniging voor Carnicaimkers (VCI) is dringend op zoek naar 2 nieuwe bestuursleden:
een secretaris en een pr-functionaris.
De VCI betrekt mensen bij het imkeren met Carnicabijen in Nederland door haar leden te ondersteunen én verschillende activiteiten te organiseren die de kennis over en de zuiverheid van dit mooie en vriendelijke bijenras bevorderen.
De huidige secretaris, al lange tijd actief in het bestuur, heeft aangegeven te willen stoppen. Om haar vele werkzaamheden goed te kunnen overnemen, heeft de vereniging voor Carnicaimkers besloten de functie op te splitsen in een secretaris en een pr-functionaris. Kijk hier voor de volledige oproep.

Imkerkalender

Studiedag Merkelbeek

25 november 2023

In Merkelbeek verzorgt dr. Christoph Otten van het Fachzentrum Bienen und Imkerei in Mayen in het ochtendgedeelte een lezing over bijengezondheid. (Duitstalig) 
Na de lunch kun je deelnemen aan verschillende workshops. Meer informatie vind je hier.

Studiedag Sint Pancras

25 november 2023

Tijdens de studiedag in Sint Pancras kun je genieten van verschillende presentaties over uiteenlopende thema's. Onderwerpen als bijengezondheid, wasverwerking, Aziatische hoornaar, pollenonderzoek en nog veel meer passeren de revue. Meer informatie vind je hier. 

Koninginnenteeltdag 2024

27 januari 2023

Deze dag staat in het teken van koninginnenteelt voor de praktiserende gevorderde en beginnende imker. Noteer de datum alvast in je agenda. Meer informatie volgt! 

Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
nbvbureau@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr. 11 van 2023 - november

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid