Koninginnenteeltdag | Update Aziatische hoornaar | Enquête bijenvolken
Bekijk online
Imkernieuws

##aanhefmailing##,

Een nieuw jaar! Ook in 2024 zetten wij ons in voor onze leden, de imkerij, de bijen en de leefomgeving van de bijen. 

Wij houden jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de imkerij, sturen je maandelijks onze nieuwsbrief 'Imkernieuws' en zorgen ervoor dat ons vakblad Bijenhouden elke twee maanden bij je op de deurmat valt. Uiteraard kun je de jaarlijks terugkerende activiteiten verwachten, zoals de Landelijke Open Imkerijdagen, diverse studiedagen en webinars. Daarnaast biedt de NBV dit jaar weer diverse cursussen aan om mee aan de slag te gaan. Kijk hier eens voor het actuele cursusaanbod.

Wij hebben er in ieder geval zin in! We wensen je een bijzonder mooi 2024 toe!

Aanmelden voor de Koninginnenteeltdag op zaterdag 27 januari 2024

Op 27 januari 2024 is er een Koninginnenteeltdag.
Deze vindt plaats in het Griftland College in Soest en de sprekers dit keer zijn Dr. Jakob Wegener en Dr. Marie José Duchateau.
De organisatie is zoals altijd in handen van de NBV-commissie Koninginnenteelt.
Het programma voor deze dag laat de praktijk van koninginnenteelt en selectie zien.

Klik hier voor meer informatie, het volledige programma en om je aan te melden.

Aanmelden kan tot 19 januari, dus wees er nog snel bij!

De vereniging op koers

Het landelijk bestuur en de Ledenraad kwamen in 2023 vijf keer samen. In twee formele (besluitvormende) en in drie verdiepende bijeenkomsten. In de formele najaarsvergadering stemde de Ledenraad onder meer in met het jaarplan en de begroting voor 2024.
Wil je weten wat de plannen zijn voor 2024, lees dan hier verder

In Bijenhouden nummer 1, dat begin februari verschijnt, lees je meer over deze laatste vergadering en de behandelde onderwerpen.

Basiscursus Imkeren gestart

De eerste Basiscursussen Imkeren van dit jaar zijn inmiddels gestart. De cursisten gaan gedurende het bijenseizoen aan de slag met de theorie én de praktijk, met als doel om de basis van het imkeren onder de knie te krijgen en natuurlijk aan het eind van de cursus het officiële NBV-diploma te ontvangen! Tot nu toe hebben ongeveer duizend cursisten door heel het land zich ingeschreven. Wil jij ook nog deelnemen aan de Basiscursus Imkeren 2024? Kijk dan snel naar ons aanbod. Er zijn namelijk nog een aantal plekken beschikbaar op locaties die nog van start moeten gaan.

Wij wensen alle nieuwe cursisten veel succes en vooral veel plezier toe met het volgen van de cursus!

- Advertentie -

Imkershop.nl

UNIEKE KAARSEN MAKEN?

Imkershop.nl voor de allerleukste kaarsen in geuren, kleuren, maten en als pakket om zelf aan de slag te gaan met:

* diverse (bijen)wassoorten
* geur- en kleurstoffen
* zo’n 400 gietvormen
* versierpennen
* gekleurde kaarsen rollen

- Advertentie -

Update Aziatische hoornaar

Extra webinar Aziatische hoornaar van 9 januari 2024
Vanwege de grote belangstelling voor het eerder gehouden webinar Aziatische hoornaar is op 9 januari een extra webinar gehouden. In dit webinar is de nadruk gelegd op de updates, nieuwe inzichten en vragen van de deelnemers. De in het webinar genoemde infobladen zijn beschikbaar op onze website. Tijdens het webinar is een poll gehouden en de resultaten hiervan vind je hier hier

Wat te doen in deze periode
Op dit moment zijn de Aziatische hoornaar koninginnen in winterrust. Voor imkers een goede gelegenheid om deze periode te gebruiken voor enige voorbereiding. Het is handig te weten wat er speelt. Wij adviseren daarom om jezelf goed in te lezen over de Aziatische hoornaar. Dit kan bijvoorbeeld met informatie van onze website. Ook goed om te weten wie binnen jouw lokale vereniging de contactpersoon Aziatische hoornaar is. Als er nog geen contactpersoon is dan kun je overwegen dit zelf te worden. Ga hierover in overleg met je lokale vereniging en geef je als contactpersoon op via ons aanmeldformulier. Lees meer op onze website.

Studiedag Bijengezondheid - aanmelden kan nog!

NBV-groep Zuid Holland organiseert de eerste NBV-studiedag van 2024 op 17 februari in Boskoop. Het thema van deze studiedag is 'Bijengezondheid'. Het is voor zowel de beginnende als de gevorderde imker een interessante studiedag om aan deel te nemen en aanmelden kan nog! Klik hier voor alle informatie en aanmelden.

- Advertentie -

De NBV biedt ondernemers/bedrijven de mogelijkheid te adverteren. Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

- Advertentie -

Imkerwerk januari-februari

Ben Som de Cerff deelt in onderstaande blogs zaken die juist in deze maanden spelen:

Vorst en tropische warmte gaan samen
Versperde vliegopeningen en broednesten
Tussentijdse reinigingsvlucht

Meer BijenBlogs vind je hier

 

Hoe is het nu met jouw bijenvolken gesteld?

Vul de enquête in

Veel imkers hanteren het driegangenmenu voor het behandelen van de volken tegen de varroamijt, anderen passen variaties daarvan toe. Wat heb jij het afgelopen jaar gedaan?  Misschien heb je helemaal niets gedaan?
We nodigen je van harte uit mee te doen aan deze korte enquête.
We zijn benieuwd hoe het met de bijenvolken in het land is gesteld. Hoe meer reacties, hoe beter het beeld.
Invullen kan tot eind januari!

Klik hier voor de enquête
Imkerkalender

BD-Imkerdag

20 januari 2024 - Driebergen

In één dag kennismaken met biologisch-dynamisch imkeren? Docent Jos Willemse verzorgt deze cursus op locatie Kraaybeekerhof in Driebergen. Na de cursus ben je onder andere in staat om te benoemen wat de praktijkverschillen zijn tussen regulier imkeren en BD-imkeren. Kijk hier voor meer informatie over deze dag en inschrijven.

Koninginnenteeltdag 2024

27 januari 2024 - Soest

De Koninginnenteeltdag zal van 10.00-15.00 uur gehouden worden in het Griftland College in Soest. Voor meer informatie klik hier.

Studiedag Bijengezondheid Boskoop

17 februari 2024 - Boskoop

NBV-groep Zuid Holland organiseert de eerste NBV-studiedag van 2024 op 17 februari in het Yuverta-college in Boskoop. Het thema van deze studiedag is 'Bijengezondheid'. Tijdstip van 9.00-16.30 uur. Klik hier voor meer info en tickets. 

Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
nbvbureau@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr. 1 van 2024 - januari

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid