Webinar Aziatische hoornaar | Symposium Bijengezondheid | Aftrap studiedagen 2023
Bekijk online
Imkernieuws

##aanhefmailing##,

Terwijl de bijen het laatste stuifmeel aan het verzamelen zijn voordat de herfst helemaal intreedt, is voor de imkers een periode van rust aangebroken. Dat geeft ruimte voor andere activiteiten, zoals het bijwonen van één van de studiedagen of webinars. Of misschien wel het volgen van een nieuwe cursus. Kijk bijvoorbeeld eens op onze website voor het huidige cursusaanbod.

Webinar Aziatische hoornaar online beschikbaar

Tijdens het gratis webinar over de Aziatische hoornaar vertelde Leontine Uijthof als lid van de Taskforce Aziatische hoornaar over de invasieve exoot. De interesse in het webinar was groot en velen stelde de vraag of het webinar ook terug is te kijken. Dat kan! Het webinar is terug te kijken op het YouTubekanaal van de NBV of op de speciale pagina op de website van de NBV. 

Contactpersoon Aziatische hoornaar

Leontine sloot het webinar af met een oproep om samen het aantal nesten met Aziatische hoornaars beheersbaar te houden. Dit kun je onder andere doen door je aan te melden als contactpersoon. Alle bij de NBV aangesloten verenigingen hebben al een mail ontvangen om per vereniging één contactpersoon aan te wijzen.
In de afbeelding rechts zie je een overzicht van de contactpersonen in Nederland. Je ziet dat met name het oosten van het land erg actief is in de opsporing van de exoot. 

Klik hier voor meer informatie en het aanmeldformulier

Symposium Bijengezondheid

Zaterdag 14 oktober vond het Symposium Bijengezondheid, dat gezamenlijk werd georganiseerd door de NBV, Imkers Nederland en de Wageningen Universiteit en Research Centre (WUR), plaats in Uddel. De onderwerpen virussen, wintersterfte, Aziatische hoornaar, AVB protocol en de lopende onderzoeken van de WUR kwamen aan bod. Het voornaamste doel van het symposium was om de coördinatoren bijengezondheid van de beide imkersverenigingen en leden van de werkgroepen bijengezondheid en diagnose bij elkaar te brengen en gezamenlijk te werken aan het Netwerk Bijengezondheid Nederland. Ook interesse om bij te dragen aan het Netwerk Bijengezondheid Nederland? Stuur een email naar marianne@bijenhouders.nl

Aftrap studiedagen 2023, er zijn nog plekken beschikbaar!

Op 2 november vindt het eerste studiedagen webinar plaats. Tijdens dit webinar zal Jan Luesink spreken over volkenvermeerdering met geïntegreerde varroabestrijding. De laatste plekken voor dit webinar zijn nog beschikbaar. Het tweede webinar is op 16 november en de fysieke studiedagen vinden plaats op 11 (Assen), 18 (Breda) en 25 (st. Pancras en Merkelbeek) november. Ook voor deze studiedagen geldt dat aanmelden nog mogelijk is, maar wacht niet te lang want er is beperkt plaats. Meld je nu aan!

- Advertentie -

De NBV biedt ondernemers/bedrijven de mogelijkheid te adverteren. Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

- Advertentie -

Terugkomdag Ambassadeurs Biodiversiteit

Zaterdag 24 september vond de terugkomdag van de ambassadeurs biodiversiteit plaats op de inspirerende locatie van de Groene Ruijter in Bussum. Het thema van de dag was voorlichting over biodiversiteit en het verbeteren van de leefomgeving voor bestuivers met voorbeeld presentaties voor verenigingsavonden, scholen en/of tijdens de basiscursus. Deze werden daarna in groepen besproken. Nodig ook eens een ambassadeur uit om te vertellen over biodiversiteit! Tevens was er een mooie rondleiding over het terrein en sloot Martin Stevens, schrijver van de boeken “Tuinieren met wilde planten” en “Wilde Planten in eigen Tuin” de dag af met een zeer interessante lezing.

Imkerwerk oktober-november

Ben Som de Cerff deelt in onderstaande blogs zaken die juist in deze maand spelen:

De winterjas wordt tevoorschijn gehaald
De Aziatische hoornaar rukt op
Flying is dying?

Meer BijenBlogs vind je hier

 

- Advertentie -

JUB Holland bloembollen

In het vroege voorjaar, als er nog weinig andere planten bloeien, fungeren bloembollen als een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor de bijen. JUB Holland is specialist in het samenstellen van kleurrijke bollenmengsels. Als het gaat om het verhogen van de biodiversiteit doen we dit niet alleen maar zoeken we de samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en gemeenten. Om het juiste mengsel samen te stellen wordt er naar allerlei factoren gekeken, onder andere naar het type ondergrond. Ga in gesprek met de gemeente voor meer (biologische) bloembollen in de openbare ruimte en benader dan één van onze specialisten voor een bollenmengsel op maat. Zo creëren we samen een fijne leefomgeving voor de bijen!

- Advertentie -

Herinnering - Deelname internationaal onderzoek bijengezondheid

Bijengezondheid is een van de belangrijkste thema's voor de NBV. Daarom steunen we (internationale) onderzoeken met potentie. Een van deze onderzoeken op dit gebied is
B-GOOD. Via dit bericht vragen wij je nogmaals vriendelijk om je bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek, de vragenlijst staat nog steeds open voor deelname. Namens de NBV en het B-GOOD Research Team dank!

Lees verder
Imkerkalender

Lezing biodiversiteit

15 en 29 oktober, 12 november 2023 - Zoetermeer

Susanne Ramselaar uit Zoetermeer verzorgt een lezing (duur ongeveer 2 uur) en een workshop over bijen, hommels en vlinders en wat je kan doen voor meer biodiversiteit in jouw tuin. Schrijf je hier in.

Fysieke studiedagen november

11, 18 en 25 november 2023 - Assen, Breda, Sint Pancras en Merkelbeek

Webinar studiedagen november

2 en 16 november 2023 - online

Webinar studiedagen in november:

Donderdag 2 november: Volksvermeerdering met varroabestrijding
Donderdag16 november: Keuze bijenras & het echt verbeteren van de biodiversiteit

 

Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
nbvbureau@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr. 10 van 2023 - oktober

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid