Aanmelden studiedagen | Bezoek Agro ministerie LNV | Noodoproep Aziatische hoornaar
Bekijk online
Imkernieuws

##aanhefmailing##,

Het is nazomer en het inwinteren van de bijenvolken is volop gaande. De meeste imkers hebben inmiddels de honingvoorraden gecontroleerd en ook de bijen zelf bereiden zich al voor op de herfst en winter die komen gaat. Mocht je meer tips willen bij het inwinteren, bekijk dan zeker in deze nieuwsbrief de BijenBlogs van deze maand.  

Aanmelden NBV-studiedagen 2023

Na het succes van voorgaande jaren organiseren we ook dit jaar weer de NBV-studiedagen. De studiedagen zijn zowel fysiek als digitaal. Nieuw dit jaar is dat lokale groepen de organisatie van de studiedagen op zich hebben genomen. Hierdoor zijn er meer studiedagen door het hele land. Uiteraard kun je ook weer deelnemen aan de digitale studiedagen in de vorm van webinars. Aanmelden kan vanaf nu! Om jezelf aan te melden of om meer informatie te lezen ga je naar aanmelden studiedagen en aanmelden webinars. Wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan tijdig aan, want vol = vol.

Bezoek Directeur-Generaal Agro ministerie LNV

Op vrijdag 15 september gingen de leden van het ImkersOverleg (IO), onder leiding van onze voorzitter Wijnand Lodder (die ook voorzitter is van het IO), in gesprek met een belangrijke delegatie van het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Het doel was een nadere kennismaking en de eerste stap naar een structurele samenwerking. Uiteraard sloten we de bijeenkomst af met een bedrijfsbezoek om het gezelschap een indruk te geven van de huidige Nederlandse imkerij.

Klik hier om meer te lezen over het bezoek. 

Bezoek Israëlische Ambassade

Als Nederlandse Bijenhoudersvereniging staan we niet altijd stil bij feestdagen van andere culturen. Gelukkig kregen we deze maand de kans om op uitnodiging van de Israëlische ambassade het Joods Nieuwjaar (Rosj Hasjana) te vieren. Traditiegetrouw doen Joden dit door het dopen van een appel in honing, maar de bijeenkomst was meer dan dat. Samen met vertegenwoordigers uit de Nederlandse imkerij gingen we ambassadeur, Modi Ephraim, voor in de wereld van de honingbij. Ondanks de grote verschillen in bedrijfsmethodes zijn de problemen als het gaat om bijengezondheid en biodiversiteit vergelijkbaar. Het was daarom mooi om te zien dat de Israëlische ambassadeur een grote interesse had in het verhaal van ambassadeurs biodiversiteit Aat Rietveld.  
Het is de wens van de ambassade om de bijeenkomst een groter vervolg te geven in het nieuwe jaar.

NBV-ledenraad

In 2023 komen de leden van de NBV-ledenraad twee maal in een verdiepende bijeenkomst bijeen om met het bestuur samen van gedachte te wisselen over de richting van de vereniging. Deze bijeenkomsten zijn aanvullend op de twee formele besluitvormende (voor- en najaars-) vergaderingen.
De ledenraad is een groep leden die de leden uit zijn/haar groep vertegenwoordigd. Leden van de NBV kunnen zich via het bestuur van hun lokale vereniging of rechtstreeks wenden tot het ledenraadslid en zo invloed uitoefenen op het beleid van de NBV. Zaterdag 16 september schoven leden uit het hele land fysiek en digitaal aan voor een verdiepende bijeenkomst met het bestuur. Inhoudelijk is er gesproken over het onderwijs, de weg naar een productbegroting en de doorontwikkeling van de Ledenraadsfunctie.

- Advertentie -

Bijenkasten.nl

Beste kasten tegen de scherpste prijs!

Profiteer nu van 5% korting op de beste kasten tegen de scherpste prijs! Wist je dat een gesloten hoekverbinding geen water opzuigt en daardoor heeft de kast een hele lange levensduur. Bijenkasten.nl biedt als enige kasten aan met deze unieke hoekverbinding, gemaakt in onze eigen timmerfabriek in Utrecht van de hoogste kwaliteit. Geldig hele maand september, bij afhalen in Utrecht. 
*actievoorwaarden op www.bijenkasten.nl

- Advertentie -

Imkerwerk september-oktober

Ben Som de Cerff deelt in onderstaande blogs met jou zaken die juist in deze maand spelen:

Kun je winterverliezen voorkomen?
Moeren omruilen in september
Varroabestrijding tijdens hittegolven en inwinteren

Meer BijenBlogs vind je hier

 

Noopoproep: Enorme aantallen waarnemingen Aziatische hoornaar

Het aantal waarnemingen van Aziatische hoornaars is veel hoger dan verwacht. Dit jaar zijn er al 233 nesten waargenomen en dit aantal is nog nooit zo groot geweest. Het is cruciaal om nu nog zoveel mogelijk nesten te bestrijden en te voorkomen dat jonge koninginnen uitvliegen. Per nest vliegen namelijk 50 tot 500 koninginnen uit die in het volgende jaar een nieuw nest kunnen vestigen. Om deze ontwikkeling te stuiten is het van belang dat nesten sneller gevonden worden. Daarvoor zijn meer waarnemers nodig. Dus: kijk om je heen, vooral op de klimop, meld waarnemingen (waarneming.nl), word contactpersoon en help mee met de opsporing van de nesten. Laten we samendoen wat in ons vermogen ligt om de Aziatische hoornaar te stuiten. Samen kunnen we veel bereiken. 

Lees hier meer informatie over de Aziatische hoornaar.

- Advertentie -

Imkershop.nl

Gezellige herfst: kaarsenmaken!

Ontdek onze producten voor creatieve kaarsen! Een leuke hobby: kaarsengieten, rollen en/of versieren. Gesmolten bijenraten? Maak er prachtige bijenwaskaarsen van met o.a. beginnerspakketten!

Bekijk hier al onze gietvormen: Gietvormen en gietmallen - Imkershop

- Advertentie -

10 oktober | 19.00u | Webinar Aziatische hoornaar

De opmars van de Aziatische hoornaar is bijna niet meer te stuiten. Imkers werken vrijwillig uit alle macht om de nesten op te sporen en te (laten) bestrijden. Kennis en informatie over de Aziatische hoornaar is daarom erg belangrijk. In het webinar Aziatische hoornaar gaat Leontine Uijthof in op het onderwerp Aziatische hoornaar en vertelt ze alles wat je moet weten over de exoot. Deelname is gratis voor leden en niet leden. Meld je hier aan.

Inheemse Zaaiweek Bijenstichting 25 september t/m 1 oktober

Van 25 september t/m 1 oktober organiseert de Bijenstichting voor de tweede keer de Inheemse zaaiweek, in samenwerking met Gardeners'World en Cruidt Hoeck. Tijdens de Inheemse Zaaiweek is het de bedoeling om met z’n allen zoveel mogelijk inheemse planten te zaaien in onze tuinen, op balkons en op daken. Inheemse planten zijn namelijk ontzettend belangrijk voor onze natuur en ook voor de bijen. Kijk voor meer informatie over deze zinvolle actie op inheemsezaaiweek.nl

Imkerkalender

Webinar Aziatische hoornaar

10 oktober 2023 - online

Op dinsdagavond 10 oktober om 19.00u organiseert de NBV een webinar over de Aziatische hoornaar. Deelname is gratis voor leden en niet leden. 

Fysieke studiedagen november

11, 18 en 25 november 2023 - Assen, Breda, Sint Pancras en Merkelbeek

Webinar studiedagen november

2 en 16 november 2023 - online

Webinar studiedagen in november:

Donderdag 2 november: Volksvermeerdering met varroabestrijding
Donderdag 16 november: Keuze bijenras & Het écht verbeteren van de biodiversiteit


Bijenmarkten in 2023

23 september - Eerbeek (11.00 uur - 15.00)

Organiseer je in 2023 een bijen-, natuur- en/of honingmarkt? 
Stuur je info naar het NBV-bureau

Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
nbvbureau@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr. 9 van 2023 - september

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid