Studiedagen november | Oproep contactpersoon Aziatische hoornaar | Webinar Aziatische hoornaar
Bekijk online
Imkernieuws

##aanhefmailing##,

Sommigen van ons genieten momenteel nog heerlijk van hun welverdiende zomervakantie, maar voor de meeste mensen zit de vakantie er weer op.
Halverwege augustus kun je je volken al op sterkte inschatten en een begin maken met inwinteren. Deze maand kun je ook plannen gaan maken voor de herfst/winterperiode zoals het bijwonen van de NBV-studiedagen. 

Landelijke NBV-studiedagen november 2023

De NBV-studiedagen in november zijn dit jaar weer een combinatie van online en fysieke bijeenkomsten. De fysieke bijeenkomsten zijn op 11 november in Assen, 18 november in Breda en op 25 november in St. Pancras en Merkelbeek. De online webinars zijn op 2 en 16 november. Het volledige programma is binnenkort te zien op onze website.

Zodra de inschrijving start ontvangen leden een persoonlijke uitnodiging. Geen lid? Houd de website in de gaten of ontvang de aanmeldlink in een van de volgende Imkernieuwsbrieven.

Al 40 verenigingen met een contactpersoon Aziatische hoornaar

Naar aanleiding van een oproep van het NBV-bureau hebben al 40 verenigingen een contactpersoon Aziatische hoornaar aangesteld. Diegene is het aanspreekpunt op lokaal niveau voor bijenhouders, leden van de taskforce Aziatische hoornaar, medewerkers van de provincie en bestrijders. Zo kunnen we sneller handelen in de opsporing en het verwijderen van nesten.  

Heeft jouw vereniging nog geen contactpersoon en heb jij interesse om contactpersoon te worden? Meld je dan bij ons NBV-bureau (nbvbureau@bijenhouders.nl). We leggen je dan uit wat de bedoeling is.

Status Aziatische hoornaar

Op dit moment zijn de koninginnen van Aziatische hoornaar bevrucht en nemen de werksters haar taken in het nest over. De koningin zal niet meer uitvliegen en dit betekent dat het plaatsen van selectieve koninginnevallen geen zin meer heeft. In deze tijd van het jaar is het advies om wiekpotten te plaatsen waarmee je werksters lokt. Zie je op dit moment een Aziatische hoornaar? Sla haar dan niet dood en vang haar niet! Het doodslaan van werksters heeft geen zin. Het volgen van de waargenomen werksters naar het nest en vervolgens het nest verdelgen wel. Maak een foto van de waargenomen Aziatische hoornaar en meld je waarneming op waarneming.nl. Voor de waarneming van de Aziatische hoornaar hoef je geen lid te zijn van dit platform. Een medewerker van waarneming.nl neemt zo snel mogelijk contact met je op en zal de vervolgstappen met je doornemen.

Lees hier meer informatie over de Aziatische hoornaar.

Webinar Aziatische hoornaar op 10 oktober

Op dinsdagavond 10 oktober organiseren we een webinar over de Aziatische hoornaar. Deze wesp vormt een bedrijging voor zowel wilde bijen als honingbijen. De opmars van de exoot lijkt niet meer te stuiten en dus moeten we alle zeilen bijzetten om de nesten op te sporen en te laten verwijderen. In dit gratis webinar geeft Leontine Uijthof meer tekst en uitleg over de Aziatische hoornaar. 
Meer informatie volgt nog, maar zet dinsdagavond 10 oktober alvast in je agenda. 

- Advertentie -

De NBV biedt ondernemers/bedrijven de mogelijkheid te adverteren. Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

- Advertentie -

Imkerwerk augustus-september

Ben Som de Cerff deelt in onderstaande blogs met jou zaken die juist in deze maand spelen:

Van ontzegelwas naar schone residuvrije kunstraat
Medio augustus: het inwinteren begint
Een laatste teelt van koninginnen

Meer BijenBlogs vind je hier

 

Webinars inheems zaaien vaste planten - De Bijenstichting

In deze gratis webinars geeft De Bijenstichting allerlei tips over het zaaien van inheemse vaste planten. Je kunt jouw tuin bij-vriendelijker maken door meer voedsel en nestelgelegenheid aan te bieden. In de webinars komen onder meer vragen aan bod als 'Wat zijn inheemse vaste planten eigenlijk en waarom zaai je in het najaar?'. De webinars starten vanaf 29 augustus. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Imkerkalender

Open dag bijenstal 't Imkershöfke

9 september 2023 - Doetinchem

Bezoek zaterdag 9 september tussen 10.00 - 16.00 de bijenstal in Doetinchem. Imkers vertellen over de bijen, honing, biodiversiteit, etc. en er zijn diverse activiteiten. Meer informatie vind je hier.

Fysieke studiedagen november

11, 18 en 25 november 2023 - Assen, Breda, Sint Pancras en Merkelbeek

Fysieke studiedagen in november:

Zaterdag 11 november - Assen
Zaterdag 18 november - Breda
Zaterdag 25 november - Sint Pancras
Zaterdag 25 november - Merkelbeek

Webinar studiedagen november

2 en 16 november 2023 - online

Webinar studiedagen in november:

Donderdag 2 november
Donderdag 16 november

Bijenmarkten in 2023

16 september - Zutphen (10.00 uur - 16.00)
16 september - Ugchelen (10.00 - 16.00 uur)
23 september - Eerbeek (11.00 - 15.00 uur)

Organiseer je in 2023 een bijen-, natuur- en/of honingmarkt? 
Stuur je info naar het NBV-bureau

Logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging
0317 - 422 422 (10.00 - 14.00 uur)
nbvbureau@bijenhouders.nl | www.bijenhouders.nl

   

Imkernieuws nr. 8 van 2023 - augustus

Bekijk online - Uitschrijven - Privacybeleid